Öppna spisar
Eldningsinstruktion
- Elda aldrig utan gnistgaller. Gnistgaller skall täcka så stor del av öppningen som möjligt, för litet gnistgaller innebär att gnistor kan antända golv och mattor.
- Ha spjället helt öppet vid start av brasan.
- Öppna ett fönster på glänt vid start av brasan.Ha aldrig spisfläkten på samtidigt som ni eldar i öppna spisen utan att ha öppet fönster. Det blir problem när så mycket luft skall ut samtidigt.
- Använd splintved och få vedträn vid start av brasan, använd bara helt torr ved av lövträd.
- Fyll inte eldstaden med ved, max 3-4 vedträn beroende på storlek.
- När brasan har tagit sig kan spjället stängas något så att brasan brinner lugnt utan att det rycker in. Se alltid till att alla uteluftsventiler är öppna. Får man in grannarnas rök eller lukter så betyder det att man har för lite uteluft in i sin egen bostad, öppna då något fönster på glänt.
- När all glöd har slocknat skall spjället stängas helt för att undvika överventilering av bostaden samt onödig belastning av rökgasfläktarna. Överventilering innebär en utkylning av bostaden. OBS! Försäkra er om att glöden är kall innan spjället stängs. Lägg aldrig askan i soppåsen, använd kärl av obrännbart material med lock.