Renovering

RIKTLINJER FÖR RENOVERING AV LÄGENHETER

Bostadsrätten skiljer sig från andra nyttjanderätter såtillvida att det finns en relativt stor frihet att renovera och bygga om lägenheten. Detta medför i sin tur ett stort ansvar för bostadsrättshavare att säkerställa att det inte uppstår problem för andra bostadsrättshavare. Om ändå så blir fallet åligger det bostadsrättshavaren att omedelbart åtgärda detta.

Bostadsrättshavaren får företa mindre förändringar i lägenheten. Till exempel: golvbyte, byte av skåp och vitvaror får göras utan styrelsens kännedom.

För följande åtgärder krävs styrelsens tillstånd:

1. Ingrepp i bärande konstruktion,
2. Ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, gas eller vatten
3. Installation eller ändring av anordning för ventilation
4. Installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskydd
5. Annan väsentlig förändring av lägenheten

Om bostadsrättshavaren utan tillstånd utför någon av angivna åtgärder kan bostadsrätten enligt bostadsrättslagen,om rättelse inte görs, vara förverkad.

Styrelsen får vägra tillstånd om åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen eller annan medlem.

Bostadsrättshavaren svarar för att erforderliga myndighetstillstånd erhålls. Förändringar ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt. 

Vissa ingrepp kan kräva bygganmälan till Sundbybergs kommun. Vid osäkerhet kring vad som gäller, kontakta en bygglovshandläggare. Hos Samhällsbyggnads- och serviceförvaltningen kan man även beställa ritningsunderlag.

Ansökningsblankett renovering

Enligt föreningens stadgar svarar bostadsrättshavare för inre underhåll och reparationer samt alla installationer som gjorts av bostadsrättshavaren, eller tidigare innehavare. Innan renovering/ombyggnad påbörjas är det således väsentligt att styrelsen får kännedom om åtgärdernas art och omfattning. Därför skall en särskild blankett skickas styrelsen. Blanketten hittar du här.

Ansökan skall skickas in minst två månader innan planerade arbeten påbörjas så att styrelsen hinner bereda ärendet. Föreningens eventuella kostnader för sakkunnigutlåtanden och dylikt belastar sökanden.

Renovering av kök och badrum

Vid renovering av kök eller badrum är det mycket viktigt att man tar hänsyn till befintliga installationer och utrustning. Ladda därför ner systembeskrivning ventilation och renovering av badrum.

Observera att stammarna ibland är gemensamma för flera lägenheter vilket gör att justering och flytt av avloppsrör inte alltid är möjligt i kök och badrum. Kontrollera ritningar för att veta hur rören i lägenheten går och om de är sammankopplade med grannens avlopp.

Observera att avstängning av vatten endast får genomföras i samråd med styrelsen och av rörmokare genom Storholmen Förvaltning.. Kontakta Storholmen i god tid innan och tänk på att kostnaden för arbetet betalas av den som beställer vattenavstängningen. Storholmen utför endast vattenavstängning mellan klockan 09.00 och 16.00 för att störa grannarna så lite som möjligt. Avstängning av vatten ska aviseras med lappar i trappuppgång och i brevlådor minst tre dygn innan av den som beställt avstängningen.

För arbeten som beräknas pågå under lång tid och /eller är störande skall dessa tider följas:

Måndag till fredag klockan 08.00 – 18.00
Lördag och söndag klockan 12.00 – 16.00

Information bör delges grannar minst 24 timmar innan arbetet påbörjas med angivande av namn och telefonnummer. Under röda dagar får störande arbeten inte ske.

Lycka till!